TÜM KATEGORİLERİMİZ

Fare Yaşam Evresi

Fare

Fareler çoğunluklar binaların içlerinde yaşadıkları için, çok daha fazla probleme yol açarlar. Özellikle kabloları kemirerek yangın çıkmasına ve çiftliklerde yalıtım malzemelerini yiyerek ciddi maddi hassara sebep olurlar.

Fareler salmonella taşırlar ve leptospiroz hastalığının bir türünü bulaştırırlar ancak sıtma bulaştırmazlar. Süreklifare bıraktıkları idrarları gıda maddelerinin kontamine olmasına neden olur. Özellikle tavuk çiftliklerinde, tahıl ambarlarında, alışveriş merkezlerinde, hastanelerde ve bir çok benzeri iç mekanda büyük problemlere yol açarlar.

Çok küçük olmalarından dolayı kolaylıkla ve farkedilmeden örneğin yumurta kutularının içinde, yiyecek kutularında veya çamaşır sepetleri ile taşınabilirler. 6 mm kadar küçük bir delikten kolaylıkla geçebilirler. Genellikle bulunması zor yerleri kendilerine yuva olarak belirlerler, böylelikle yavrularını korumuş olurlar. Fareler, doğduktan sonra 42 gün gibi çok kısa bir sürede erginliğe erişirler. Bu nedenle sıçanlardan çok daha hızlı sürede populasyonda fare sayısı artar.

Yuvalarının bulunmasının zorluğu ve çok kısa sürede üremeleri, istilaya uğramış bir binada gözlemlenenden daha fazla sayıda fare olma olasığını arttırmaktadır. O nedenle, bir binada birden fazla koloni olabilir. Her koloninin ayrı bir istilaymış gibi kontrol edilmesi ve mücadelenin sistematik bir şekilde ele alınması gerekmektedir.

Ev Faresi

Latince adı:

Mus domesticus

Ergin ağırlığı:

15 - 20 gram

Uzunluğu
(baş+gövde):

70 - 90 mm

Kuyruk uzunluğu:

80 - 100 mm (genelde "baş+gövdeden” daha uzundur)

Arka ayakların uzunluğu:

16 -19 mm

Tüy ve renk:

Kahverengimsi renkte, daha açık renkte gölgelenmeler vardır.

Kulakları ve duyma:

Tüylü ve büyüktür. 12 - 15 mm uzunluğundadır. Duyma kabiliyetleri çok iyidir.

Gözleri ve görme:

Küçüktür. Görme kabiliyetleri zayıftır, renk körüdürler.

Burun, koku alma ve tat alma:

Nokta şeklindedir. Koku ve tad alma duyuları çok güçlüdür.

Dışkıları:

Dağınık. Çubuk şeklinde, yaklaşık 3 - 6 mm uzunluğundadır.

Alışkanlıkları ve yaşam alanları:

Bazen çukur kazarlar. İç ve dış mekanlarda yaşarlar, kanalizasyonda görülmezler. Depolanmış materyalarin içinde yuvalanırlar. Düzensiz hareket ederler. Tırmanabilirler. Yeni objelere karşı meraklıdırlar. Yemek aramak için 1-1,5 mt kadar uzağa giderler.

Beslenme alışkanlıkları:

Ufak lokmalar halinde kemirerek yerler. Tahılları tercih ederler. Günde 3 – 5 gr yemek tüketirler. Sıçanların aksine, çok az hatta sadece besinlerden aldıkları sıvılar ile yaşamlarını sürdürebilirler.

Yaşam döngüleri:

9 - 12 ay

Erginliğe ulaşma dönemi:

7 hafta

Doğum:

5 – 6 yavru

Maksimum doğum kapasitesi:

Yılda 8 kez (her seferinde 5 - 6 yavru)

Fiziksel kapasiteleri:

Yaklaşık 3 ile 10 mt arasındai bazen 100 mt’ye kadar mesafe katedebilirler. Dikey olarak 24 cm’e kadar zıplayabilirler. Saatte 0,7 km hızla yüzebilirler. Telefon telleri, su boruları ve tuğla duvarlara kolaylıkla tırmanabilirler.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.