TÜM KATEGORİLERİMİZ

Karasinek Yaşam Evresi

Karasinek

Karasinekler tüm dünyada görülen zararlılardır ve çoğunlukla insan aktiviteleri ile ilgileri vardır. Üremeye uygun olduğu sürece her türlü ortamda bulunabilirler.

Çoğunlukla çok fazla sayıda karasinek, hayvan çiftliklerinde ve çöplerin toplandığı alanlarda görülür. Populasyon arttıkça, etraftaki alanlara yayılmaya başlarlar ve bu durum özellikle yaşam alanlarında (evler, restoranlar gibi) büyük sorun oluşturur.

Karasineklerin bağırsak iltihabı ve parazitleri taşıdıkları ve aynı zamanda kolera ve tifo hastalıklarını yaydıkları bilinmektedir.

 Karasinek

Latince adı: Musca domestica
Uzunluk: Yaklaşık 6 – 8 mm
Renk ve özellikleri: 1mm uzunluğunda beyazımsı yumurtaları vardır. Larva beyaz/sarı renklidir, gruplar halinde beslenirler ve boyları 12 mm’ye kadar uzun olabilir. Pupa yumurta şeklindedir ve kırmızımsı bir renktedir. Genellikle daha kuru ortamlarda bulunur. Erginler grimsi renktedir, göğüs kafeslerinde soluk çizgiler bulunur. Büyük kırmızı gözleri vardır.
Alışkanlıkları ve yaşam alanları: Yaklaşık 8 km’ye kadar uçabilirler. Dişileri yumurtlarını bırakacak uygun ortam aramak için uçarlar. Genellikle çürüyen sebzeler ya da hayvan dışkıları yumurtalar için uygun ortamlardır.
Yaşam döngüleri: 1 - 4 hafta
Üreme oranı: Ergin yaşamı boyunca bir dişi 4 - 5 seri, her seferinde 100-150 yumurta bırakabilir. Yumurtalar, 8 – 48 saat içinde çatlar ve larvalar çıkar. Uygun ortam koşullarında yaklaşık 5 gün içinde larvalar pupa evresine girer. Birkaç gün içinde de kanatlı erişkin halini alırlar.

 

 Küçük Oda Sineği

Latince adı: Fannia canicularis
Uzunluk: Yaklaşık 3,5 - 6 mm
Renk ve özellikleri: Yumurtaları muz şeklindedir ve yaklaşık 1 mm uzunluğundadır. Larva 8 mm uzunluğunda ve gri/kahverengi renktedir. Pupa kuru ortamlarda bulunur ve koyu renklidir. Erginlerin göğüs kafesinde uzunlmasına çizgiler yer alır. Erkeklerde bu çizgiler dişilere göre daha belirgindir ve gövdenin alt kısmı sarımtıraktır.
Alışkanlıkları ve yaşam alanları: Larva, çürümeye başlayan her türlü organik madde il beslenirler ancak çoğunlukla gıda atıkları tercih edilir. O nedenle çoğunlukla çöplerde bulunurlar. Tavuk çiftliklerinde de görülürler.
Yaşam döngüleri: 2 - 4 hafta
Üreme oranı: Bir dişi ergin yaşamı boyunca genellikle 50 ile 2000 arasında yumurta bırakabilir. Yumurtalar, 24 – 48 saat içinde çatlar ve larvalar çıkar. Larva yaklaşık 6 gün sonunda pupa evresine geçer ve genellikle 7 - 14 gün sonunda kanatlı ergin halini alır.

 

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.