TÜM KATEGORİLERİMİZ

Bahçeniz İçin Kendi Doğal Gübrenizi Hazırlayın

 

Kompost Nedir ? 
 
Kompost veya diğer deyişle komposto, bitkisel mutfak atıklarının, otların, dal, yaprak parçalarının kısacası tüm bitkisel artıkların ve hayvan gübrelerinin bir yere yığılarak çürütülmesinden meydana gelen, doğal bir gübredir. 

Kompost Yapımı : 

Kompost yapmak için herşeyden önce size küçük bir bahçe gerekmekte. Sonra aşagıdaki işlemleri sırasıyla uygulayın, 
Doğru kabı seçin, en doğrusu, yere açacağınız uygun büyüklükteki çukurdur, ya da tuğla, ahşap veyatel kafesten yapılmış olan kompost kutusu yapabilirsiniz, tabanı toprak olmalıdır. Bunlardan başka hazır kompost kutuları da satılmaktadır onları da kullanabilirsiniz.

 
Kompostunuza neler koyabilirsiniz? 
Yeşil malzeme (azot içeriği fazla olanlar)Çim biçim artıkları,Taze sebze meyve kabukları, artıkları,Yaş taze otlar,Çay atıkları,mutfak atıkları.Yapraklar,Taze çiftlik gübresi.Kahverengi malzeme (Karbon sağlayanlar)Dal parçaları,Ağaç kabukları,Testere tozu, talaş,Çam ibreleri, Kuru yapraklar,Gazete kağıdı,Saman, sap. vs.


Komposta neler konmaz?

Et, et ürünleri,,Süt ve süt ürünleri,Kedi köpek dışkısı,Yağlı yiyecek artıkları, yağ,İşlenmiş kuşe, naylonlu, aluminyumlu vs. kağıtlar, Tıbbi atıklar, çocuk bezleri, hijyenik pedler,Gazete ve dergi kağıtları ( matbaa kimyasallarından dolayı),Hastalık ve zararlı içeren bitki artıkları,Üzerinde tohum olan yabancı otlar.

İyi bir kompostun sırrı Karbon /Azot oranının dengelenmesidir. Bunu basitçe kompost yığınınızı yaparken ayarlayacaksınız.
 
Yığınınızı kat kat hazırlamalısınız.Yığını yapmaya kahverengi malzemeyle başlayın, Hazırladığınız karışımı katlar halinde koymaya başlayabilirsiniz, 15 cm. yüksekliğinde kahverengi materyal, üzerine yine 15 cm. yüksekliğinde yeşil materyal koyunuz. Bir dirgen yardımıyla iki katı birbirine hafifçe karıştırın, düzeltin. Azotlu bir kimyasal gübreden elinizle tuz serper gibi üzerine serpin (bu fermentasyonu hızlandırır)

Sonra 3 cm. kadar bahçe toprağı koyun. Hazırladığınız katmanı sulayın.

Sonra yine bitkisel materyal ve yine toprak..., en üstüne ise toprak gelecek şekilde yığınınızı bitirin.

4 - 5 ay sonra gübreniz kullanıma hazır olacak. Bu arada ellemeniz de gerekmez. Gübrenizi doğanın ellerine bırakın.
Bitkisel artığınız çok bile olsa, yapacağınız yığının yüksekliği 1.2 m den fazla olmamalıdır. 

Burada yığına koyacağınız dal, kabuk vs. parçalar mutlaka küçük parçalara ayrılmalıdır.Ülkemizde de artık dal ve bahçe çöpü parçalayıcıları satılmakta. Eğer, büyük bahçeli bir evde oturuyorsanız işinize çok yarayacaktır.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.