Kükürt uygulaması yapılırken toprakta yeterli miktarda nem olması kükürt toprağa faydaları hususunda önemlidir. Nem oranı az olan toprak ilk olarak sulanmalı daha sonra toprak tava geldiği vakit kükürt uygulaması yapılmalıdır. Bitkilerde beliren iz element eksikliği çoğu zaman yüksek pH seviyesinden dolayı belirir. Toprakta olan pH seviyesinin bir birimi düşüşünde iz element alınmasını 100 kat fazlalaştırdığı unutulmamalıdır.
Toprağa kükürt uygulandığı zaman toprağın pH değeri düşmekte, toprağın fosfor oranı ve diğer iz elementleri alımı kolaylaşarak yüksek PH seviyesinde beliren çözünmez bileşik oluşumu azalmaktadır. Bu sayede kükürt uygulanan toprağın fiziksel yapısı düzelir, toprak olduğundan daha çok yumuşak bir yapı oluşturur. Topraktan pH seviyesi azalmasıyla birlikte toprakta yarayışsız yapıda olan besin elementlerinin toprağa faydalı olması ve bu sayede bir nevi gübreleme etkisi oluştuğu görülmektedir.
Kükürt Toprağa Faydaları:
Kükürt toprağın yüksek pH oranını düşürmesi bilinen en önemli görevidir. Kükürt toprakta kullanımında tek başına oldukça faydalı bir antiseptik yani mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
Kükürt toprağa faydaları arasında kükürt uygulanan toprak kükürt etkisiyle kireci kıracaktır.
Toprağa uygulanan kükürt toprağın besin oranının düzelmesini sağlayacaktır.
Toprağa uygulanan kükürt fayda sağlamak için bitkilerde protein sentezi oluşturmak amacıyla gereken aminoasitlerin yapısını oluşturacaktır.
Toprağa uygulanan kükürt bitkilerin hastalığa karşı direncini yüksek derecede sağlar.
Toprağın enerji üretiminde, toprağın verimli olmasında ve iz enzimlerin toprakta sentezine ortam oluşturur.
Kükürt toprağın nitrat oranı ve karbonhidrat oranını dengede tutar. Bütün bunlar toprak hazırlık aşamasında oldukça fayda sağlayacak ve toprağa uygulanan kükürt toprağın sürekli olarak verimli olmasına ortam oluşturacaktır.